Känner ni möjligtvis igen den här barnsagan? Sagan handlade om en liten fattig flicka som skulle skaffa något till sin mor. Jag tror hon skulle ha vatten från…

Frågan ställd
21.2.2023

Hej! Känner ni möjligtvis igen den här barnsagan?

Sagan handlade om en liten fattig flicka som skulle skaffa något till sin mor. Jag tror hon skulle ha vatten från en brunn, och brunnen ville ha något särskilt i utbyte. (Brunnen var väl magisk eller levande på nåt vis.) Eller så skulle hon ha nåt annat ätbart, men då hon och familjen var fattig bytte hon till sig saker. Eller så bytte hon till sig saker för brunnen vill det.

Hur eller hur fick hon be folk saker om de kunde de byta med henne, men alla ville ha något, så det pågick ett tag. Till slut kom hon till en bagare och var då väldigt ledsen för att hon inte kommit nån vart. Men bagaren tyckte synd om henne och var snäll och hjälpte henne och sen kunde hon byta med alla andra och få det hon ville.

Jag tror att brunnen ville ha en yxa, så hon gick till en skogshuggare, men han ville få nåt från smeden. Och smeden ville ha bröd för sitt föremål, osv. Jag kommer inte ihåg hur många hon bytte med eller exakt i vilken ordning alla byten skedde. Men dialogen i sagan gick ungefär såhär; "yxan ger jag till skogshuggarens, skogshuggarens ger mig ved, veden ger jag till mjölnaren, mjölnaren ger mig mjöl, mjölet ger jag till bagaren, bagaren ger mig bröd, brödet byter jag mot skor, skorna ger jag till brunnen och brunnen ger mig vatten." Och det var nog en saga på kassett eller cd.

En person föreslog "Fru Holle", men den var det tyvärr inte. En annan person föreslog sagan "Tuppen och hönan i hasseldungen" oxh den är mycket lik! Fast den känns aningen längre, och jag minns att det var en mor och dotter, inre en tupp tupp och en höna. Kan ni snälla hjälpa mig?

Svar

Besvarad
24.2.2023

Tyvärr hittade vi inte sagan. Kanske någon av våra läsare känner igen den?

0 röster
Fann du informationen nyttig?
 
Vill du lämna en ny fråga? Skicka din fråga här.

Kommentera svaret

Ei muotoiluja

  • Tillåtna HTML-taggar: <i> <b> <s>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.