Varför regnar det aldrig in i skorstenen- trots att det kan regnar kopiösa mängder?

Frågan ställd

Varför regnar det aldrig in i skorstenen- trots att det kan regnar kopiösa mängder?

Svar

Besvarad
Sist uppdaterat

Regn faller sällan lodrätt in i skorstenen, utan i en vinkel beroende på vindens kraft. Regndroppar träffar alltså skorstenens insida, där de snabbt uppsuges i poröst tegel. Vatten hinner aldrig ända till eldstaden. En huva över skorstenen skyddar från fuktens förvittrande inverkan.

På Benema AB:s sida (http://www.dinbyggare.com/ny/artiklar/artikel.asp?docid=12) står det: ”Väder och vind har en stor bidragande orsak till skorstensskadorna. En sommar med mycket regn gör att tegel-stenarna drar åt sig fukt. Den värme som stiger upp i skorstenen orkar inte torka ut fukten. Sen kommer vintern med minusgrader då fryser fukten och kan spränga sönder både stenar fogar och murbruk. Därför är det viktigt med ett skorstensskydd som håller regn och snö ute från skorstenen.”

En annan utredning om skorstenar finns på Hälsingelands projektsida ( http://www.halsingegardar.com/byggnadsvard/pdf/Murstockar_skorstenar.pdf ).

En tillverkare av skorstenhuvor (http://www.kauhabisnes.fi/ruotsi/voikomarka.html ) säger på sin internet-sida, att ”fukt, regn och vatten rinner ända ner till byggnadens botten”.

14 röster
Fann du informationen nyttig?
 
Vill du lämna en ny fråga? Skicka din fråga här.

Kommentera svaret

Ei muotoiluja

  • Tillåtna HTML-taggar: <i> <b> <s>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.