Tammerfors

Senaste frågorna

35 träffar. Visar 1–20 träffar.
Fråga Läst Betyg Besvarad Öppna Vastaus
Jag letar efter en bok jag läste när jag var liten på 80-talet. Det var en berättelse om en porslinsdocka och bilderna i boken var foton på dockan i olika… 48 Den efterlysta boken är troligtvis Marie-Charlotte i sitt dockhus : en berättelse i ord och bild av Jac Remise.
Läste en bok ngn gång 1973-85 i ett lässvep som innefattade Vonnegut, Heller och Irving - där en av karaktärerna var en baglady i NY, men som egentligen var… 28 En bag lady (Mary Kathleen O'Looney) som förmodligen är den rikaste personen i världen dyker upp i Kurt Vonneguts Burfågel (Jailbird).
Jag söker titeln på en dikt av Bo Bergman där han ”minns min gamla 90-talsstad” och hör hur ”klockan slår” (?) ”i Jakob”… 86 Dikten heter Nittital. Det börjar med verser "I natt har jag sett min gamla / nittitalsstad igen", och den andra strofen har en vers som går "Klockan slår tolv i Jakob".  
Svensk folkskola i Tammerfors? Taidemaalari Kaj Stenvall (s. 1951 Tampere) on käynyt tuonnimistä koulua, edelleen toimivan svenska samskolanin lisäksi. Lähde:… 52 Tampereen ruotsinkielinen kansakoulu perustettiin vuonna 1895. Kaupungin ruotsinkieliset olivat jo aikaisemmin ilmaisseet halunsa ruotsinkielisen koulun saamiseksi. Tammerfors-lehden mielestä koulu oli tarpeellinen "niitä lukuisia lapsia ajatellen, joiden vanhemmat syystä tai toisesta eivät voineet panna lapsiaan ruotsalaiseen yhteiskouluun". Tampereen Sanomien mielestä Tampereella ei ollut sellaisia vanhempia tai lapsia, jotka ruotsalaista kansakoulua olisivat tarvinneet: "Työväestö enimmäkseen käyttää lapsiaan kansakoulussa ja se on kauttaaltaan suomalaista." Koulu kuitenkin perustettiin, ja sinne ilmoittautui 54 oppilasta, jotka jaettiin kahdeksi alemman koulun luokaksi. Vuosituhannen vaihteen jälkeen koulun oppilasmäärä kasvoi...
Växten Nemophila menziensii (sinisievikki) heter på svenska "Prins Gustafs öga". Varifrån kommer namnet, och vem är Gustaf? 93 " -- så blåa ögon som prins Gustav det har ingen haft", skrev författaren Per Hallström i en av sina noveller. Prins Gustaf han hänvisar till var son till kungen Oscar I. Prinsen var bara 27 år gammal när han dog 1852, men hans minne lever kvar i svenska blomsterbäddar: "Till det ljusa arvet efter sångarprinsen hör att vi varje vår kan gå till blomsteraffären och fråga efter en fröpåse med 'Prins Gustafs öga', som är uppkallad efter honom." (Odd Inge Skjævesland, Bernadotternas glansperiod i Norge - prins Gustafs död förändrade två länder) FULLTEXT02.pdf (diva-portal.org)
Jag letar efter en bok jag läste för nästan 20 år sedan. Jag vill minnas att den svenska titeln på boken var ”Trappan”, men vet att det inte var en svensk… 71 Boken du letar efter kan vara Trappan av Robert Swindells (Richter, 1999). Det engelska originalet hette Nightmare stairs ('mardrömstrappor'). Bibliotekstanten (Sweden)’s review of Trappan (goodreads.com)
Jag söker en bok som jag läste när jag var barn på 90 talet. Den handlar om en pojke som på något sätt glöms eller blir fast på ett världshus. Världshuset… 94 Din bok kunde ha varit Värdshuset av Paul Fleischman (Rabén & Sjögren, 1991). Aaron ger sig ut för att söka efter hans mamma, men han snubblar över ett mystiskt värdshus, där dess listiga vårdare tvingar honom att arbeta för henne.
Jag söker en fantastisk sagobok som jag läste som liten (90-talet). Det som var unikt var att man kunde vika ut sidorna så att det blev 3d motiv av typ slott… 223 Din bok kunde ha varit Det hemlighetfulla slottet av Stella Farris.
En bok som handlar om vita och svarta elefanter. Krig utbryter mellan dessa. Snablar blir gevär, mm. Så uppstår gråa elefanter och det blir fred. Läste den på… 133 Boken om stridande elefanter är David McKees Gruff gruff, som kom ut i 1978 (engelska originalet heter Tusk tusk).
På 80-talet lånade jag en barnbok jämt som hette Cykelverkstaden. Var liten till formatet. Tror det var björnar som jobbade på cykelverkstaden. 133 Din bok kunde ha varit Cykelfabriken av Virginia Parsons (Rabén & Sjögren, 1978).
Jag läste en roman ca 1998 som handlade om en kvinna som bodde på en ö, kanske medelålders och oskuld. En man kom inresande, kärlek och erotik uppstod, och… 350 Någonting i skildringen (korta kapitel, "stark och gripande") påminner mig om Raija Siekkinens 1988 roman Saari, som kom ut med svenska titeln Kvinnan på ön i 1998.
Kan Du hjälpa mig. Sannolikt på nittitalet blev en finsk 'tegelsten'översatt till svenska och var mycket omtalat. Handlingen rör sig om kanske ett tjugotal… 241 Troligtvis är boken som söks I salen på Alastalo : en skärgårdsskildring av Volter Kilpi, som kom ut i två delar 1997.
Vad är en teknorr? Strindberg 'I vårbrytningen' 155 I en kommenterad utgåva av I vårbrytningen definieras teknorr som "te med brännvin eller konjak".
Jag letar efter en bok till min son. Handlar om en fattig pojke som ska hitta ett alvland, han träffar på en ren och blir i fångatagen. En blå bok ska det va… 330 Boken är "Jakten på julen" av Matt Haig. (2016) Nikolas reser till Lappland för att hitta sin pappa, som har fått i uppdrag att leta reda på alvernas by.  Nikolas möter en skadad ren, och renen låter honom rida på sin rygg. Under resan blir de fångade av alverna.
Jag söker en barnbok (är född 1970) som jag läste omkring 6- års åldern där en flick hittar en trälåda som sedan byggs om till ett dockskåp. Tacksam för hjälp… 311 Boken du letar efter är Ett dockskåp till Stina (danska originaltitel Et dukkehus til Dorte) av Grete Janus Hertz (Carlsen/if, 1976). "Jan är ute på stranden och hittar en låda. Han fantiserar om vad han ska använda den till. Självklart ska det bli en pall om pappa köper en elefant. Men för tillfället så får det bli ett dockhus till hans lillasyster som fyller år."
Är så säker på att jag i barndomen läste en saga som handlade om "ankungen Tvärtom". Hittar dock ingenting sånt på nätet, bara 'Den fula ankungen'. Som jag… 219 Sagan är troligtvis Gunilla Bouvin-Hanssons Sagan om ällingen "Tvärtom" (Kärnan, 1955).
Jag läste en bok för några år sedan; thriller/sci fi,som handlade om hur havets djurliv hade fått nog av människornas miljöförstöring och gjorde uppror.Valar… 400 Boken är förmodligen Frank Schätzings Svärmen (också känd som Den femte dagen). https://www.boksampo.fi/sv/kulsa/kauno%253Aateos_10048 http://libris.kb.se/bib/10415696 http://libris.kb.se/bib/11746914
När jag var liten läste jag en bok som jag skulle vilja hitta till min dotter. Jag läste den när jag var ca 8-10 år i början-mitten av 80-talet (kan ju varit… 1181 Solveig Hägerströms Resan till Ulliga bergen (Rabén & Sjögren, 1978) och Jättens borg (Rabén & Sjögren, 1979) har en huvudperson som heter Millimu. Millimu är en liten mossvätte som bor i ett litet mosshus tillsammans med sin familj. Din bok kunde ha varit en av dessa två.
Vilket år är Astrid Lindgrens barnpjäs "Kalle Blomkvist, Nisse Nöjd och Vicke på Vind" skriven? Och vilket år är den först publicerad? Jag vet bara att den är… 294 Kalle Blomkvist, Nisse Nöjd och Vicke på Vind var skriven ungefär 1950. Pjäsen publicerades första gången i samlingen Spelet kan börja : pjäser för barn (Rabén & Sjögren, 1957). Jag hittade inga översättningar. http://libris.kb.se/bib/19073659http://www.dramadirekt.se/presentationer.php?showplay=45606
Jag söker en barnbok jag fick läst för mig på 80-talet. Den handlar om en man som gör en ost som han sedan tar på en.. skottkärra(?) till traktens kung. Under… 1540 Boken du letar efter är förmodligen Miriam Schleins Den stora osten (Illustrationsförl./Carlsen, 1969), den svenska översättningen av The big cheese som publicerades 1958. http://libris.kb.se/bib/1698835 http://img.tradera.net/images/108/276291108_c1da173d-04f3-49c7-a9fb-8c82d1d8f628.jpg