Känner ni till uttrycket "att skriva för boktjuvarna"?

Frågan ställd
24.8.2018

Hej! Jag jobbar med dialekter och hittade ett intressant belägg som berör böcker. Känner ni till uttrycket "att skriva för boktjuvarna"? Uttrycket avser att man skrev en ramsa innanför bokpärmen för att skydda boken mot tjuvar. Upptecknat 1898 i Repot (Österbotten).

Svar

Besvarad
30.8.2018
Sist uppdaterat
30.8.2018

Utan att göra en mer omfattande utredning inom biblioteksvärlden är det svårt att säga om bibliotekarier i allmänhet känner till utrycket eller vanan i fråga. Det verkar vara bokmagi som försvunnit under tidens lopp och inte en folkberättelse som förekommer till exempel under studierna för behörighet till bibliotekarie. Det finns åtminstone ingenting liknande på biblioteken nuförtiden.

Det finns ett liknande uttryck på finska: ”joka tämän varastaa sitä piru rakastaa” som användes för länge sen, antagligen med samma betydelse, fast inte inom biblioteken. Om biblioteksböcker har haft ramsor skrivna på dem, har det möjligen varit donerade böcker. Enligt Kansalliskirjasto-lehti 1/2016 var det vanligt att ramsan skrevs på en Bibel eller psalmbok -den boken var kanske sen den enda bok man ägde den tiden. Också andra grejer har  förr i tiden haft liknande ramsor skrivna på dem (till exempel koskällor) för att skrämma bort tjuven. 

Läs hela artikeln här (sidor 34-37):

https://issuu.com/kansalliskirjasto/docs/kansalliskirjasto_lehti_1_2016…

0 röster
Fann du informationen nyttig?
Ämnesord
 
Vill du lämna en ny fråga? Skicka din fråga här.

Kommentera svaret

Ei muotoiluja

  • Tillåtna HTML-taggar: <i> <b> <s>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.