Jag läste en bok när jag gick grundskolan någon gång kring 2004~2007 som handlade om en ung flicka som bodde tillsammans med en gammal kvinna under kanske…

Frågan ställd

Hej!
Jag läste en bok när jag gick grundskolan någon gång kring 2004~2007 som handlade om en ung flicka som bodde tillsammans med en gammal kvinna under kanske bondesamhället eller liknande. Kvinnan höll på med läkekonst/häxerier. Hon blev kallad för att hjälpa vättar eller troll och kom inte tillbaka. Flickan lämnade huset och började vandra någonstans. Hon skar av sin fläta men behöll den för att inte fåglar skulle bygga bo med den så hon skulle få evig huvudvärk eller nått sånt. Hon hjälpte en familj som skulle ha fest med att putsa silver och fuck pengar för det. Mer mins jag inte. Vet du vilken bok det kan vara?

Svar

Besvarad

Det måste gälla Maj Bylocks Häxserie som består av berättelserna Häxprovet (1989), Häxans dotter (1990), Häxpojken (1991), Häxguldet (1993), Häxkatten (1995), Häxbrygden (1996) och Häxdoktorn (1998). Serien har utgivits både som skilda böcker och som en samlingsvolym av delarna 1-3 vid namnet I häxornas tid år 2006. Om du kommer ihåg bara en bok, kan det alltså bra hända att du har läst den ovanstående samlingsvolymen i grundskolan. De senare delarna i serien handlar faktiskt om sonen till huvudpersonen i de första böckerna.

Till en början får vi följa med Anneli som bor tillsammans med sina småsyskon och måste fly hemifrån när deras stuga börjar brinna. Hon hittas i skogen av en gammal kvinna, Ylva, som tar hand om henne och lär henne botarkonst. Åren går, och Anneli växer, men så en dag försvinner Ylva och kommer aldrig tillbaka hem. Anneli får då höra rykten och anklagelser om att Ylva är en häxa, och under häxprocessernas tid betyder det förstås fara för hennes liv. Det visar sig att Ylva har blivit tillfångatagen och snart måste Anneli själv fly för sitt liv.

Händelserna fortsätter i den andra delen Häxans dotter där Anneli klär sig till en pojke för att inte bli upptäckt och skär samtidigt av sin långa fläta. Hon knyter den runt sig själv som ett bälte så att fåglarna inte ska få tag i håret och bygga bo där. Annelis flätbälte syns även på pärmbilden:

https://i.gr-assets.com/images/S/compressed.photo.goodreads.com/books/1600351073i/5176326._UY471_SS471_.jpg

Samlingsvolymens pärmbild ser i sin tur ut så här:

https://vaski.finna.fi/Cover/Show?author=Bylock%2C+Maj&callnumber=&size=large&title=I+h%C3%A4xornas+tid&recordid=vaski.470939&source=Solr&isbn=912966392X&index=0

Böckerna är tillgängliga i flera bibliotek i både Sverige och Finland:

https://libris.kb.se/hitlist?d=libris&q=maj+bylock+h%c3%a4x*&f=simp&spell=true&hist=true&mf=&p=1

https://finna.fi/Search/Results?lookfor=maj+bylock+h%C3%A4x%2A

3 röster
Fann du informationen nyttig?
 
Vill du lämna en ny fråga? Skicka din fråga här.

Kommentera svaret

Ei muotoiluja

  • Tillåtna HTML-taggar: <i> <b> <s>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.