Läste någon gång på sjuttiotalet en sf-roman eller -novell. Den kan möjligen ha hetat "priset". Handlingen som jag minns den var i stora drag att någon person…

Frågan ställd

Hej,
Läste någon gång på sjuttiotalet en sf-roman eller -novell. Den kan möjligen ha hetat "priset". Handlingen som jag minns den var i stora drag att någon person hade vunnit ett pris. Ingen, allra minst vinnaren visste vad priset bestod av. I försöken att få fatt på priset råkade huvudpersonen ut för en del mer eller mindre surrealistiska situationer. Stämningen var, vill jag minnas lite "Orwellsk". Ett lösryckt citat ur boken, kanske inte helt ordagrant, som etsat sig fast i minnet, ovisst varför, är "Ge hit priset genast din mask, och det med ett leende i ditt rudimentära ansikte. Annars skall jag utsätta dig för obeskrivligt obehagliga överraskningar".
Kan någon ge en ledtråd till vad det kan ha varit för roman/novell?

Svar

Besvarad
Sist uppdaterat

Jag tror att att novellen du söker kan vara The Lottery av Shirley Jackson, publicerad första gången i The New Yorker 1948. Den handlar om en amerikansk småstad som varje år genomgår en ritual känd som lotteriet.

0 röster
Fann du informationen nyttig?
 
Vill du lämna en ny fråga? Skicka din fråga här.

Kommentera svaret

Ei muotoiluja

  • Tillåtna HTML-taggar: <i> <b> <s>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.