Var hittar jag statistikinformation om utgivning av finlandssvenska ungdomsromaner från ungefär 1960-tal till idag?

Frågan ställd

Var hittar jag statistikinformation om utgivning av finlandssvenska ungdomsromaner från ungefär 1960-tal till idag?

Svar

Besvarad
Sist uppdaterat

Helsingfors universitets bibliotek (nuförtiden Nationalbiblioteket) har publicerat Suomen kirjallisuus – bibliografier. I serieverket finns listade nästan årligen litteratur som utgivits i Finland från 1940 till mitten av 1990. Exempelvis har man i delen som täcker 1960-talets början uppdelat finlandssvensk litteratur och barn- och ungdomsböcker i egna grupper.

Tyvärr har serien ändrats under åren. I alla delar har man inte skilt finlandssvensk – eller annan i Finland utgiven svensk litteratur. Ibland har man inte heller vuxenlitteratur eller barnlitteratur skilt. Samma gäller t.ex. med den Statistiska årsboken för Finland 2009. I den finns statistik över den inhemska litteraturens utgivningsmängder per årtionde, ända från 1960-talet. Inhemsk svensk litteratur finns som egen kategori men man har inte skilt vuxen- eller barnlitteratur.

Man kan också leta efter finlandssvensk barn- och ungdomslitteratur från ONNET- databasen som underhålls av Finlands barnboksinstitut. Här är länken dit: http://prettylib.erikoiskirjastot.fi/snki/lastenjanuorten.htm

Skriv i ämnesordsfältet (asiasana) "suomenruotsalainen kirjallisuus" och välj som språk svenska. Man kan begränsa sökningen genom att ange utgivningsår. ONNET–databasen är dock inte fullständig. Alla verk, särskilt de äldre, har inte blivit ämnesordsatta.

Åbo stadsbibliotek strävar också efter att ämnesordsätta all finlandssvensk barn- och ungdomslitteratur. Man hittar dem genom att i bibliotekets databas VASKI skriva som första ämnesord ”finlandssvensk skönlitteratur” och som andra "ungdomslitteratur" eller ”barnlitteratur”. http://www.turku.fi/vaski
Denna träfflista är också långt ifrån komplett, den innehåller endast de verk som anskaffats till Vaski området och som blivit tillbörligt ämnesordsatta.

2 röster
Fann du informationen nyttig?
 
Vill du lämna en ny fråga? Skicka din fråga här.

Kommentera svaret

Ei muotoiluja

  • Tillåtna HTML-taggar: <i> <b> <s>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.