Jag håller på med en fackuppsats i gymnasiet som behandlar hur relgionen har påverkat finländsk litteratur (finlandssvensk och finsk). Jag undrar om ni kunde…

Frågan ställd

Jag håller på med en fackuppsats i gymnasiet som behandlar hur relgionen har påverkat finländsk litteratur (finlandssvensk och finsk). Jag undrar om ni kunde hjälpa mig att hitta information. Dels skall jag skriva om hur bibeln påverkat, dels hur religionen i allmänhet påverkat olika författare. Tack!

Svar

Besvarad
Sist uppdaterat

Jag skulle föreslå att du kom hit till biblioteket och bläddrade igenom olika referensböcker, t.e.x, Kai Laitinens Finlands Litteratur, det nya Finlands svenska litteraturhistoria och också nya Suomen kirjallisuushistoria.

Det finns en hel del om enstaka författare och deras religosa övertygelser. Torsti Lehtinen har skrivit en bra essäsamling som heter Inter cityn Väinämöinen. Det finns en bra bok i ämnet som heter "Tutkija, teksti ja uskonto", den har inte vi i våra samlingar, men du kan komma hit och fjärrlåna den från något annat bibliotek.

Jag har plockat fram några tidskriftsartiklar i ämnet, en del finns att kopiera här hos oss och en del kan vi fjärrlåna:

1) Ahlbäck, Tore: Skönlitteratur och religiös tematik, Finsk tidskrift, 1987, 221-222: 1-2, s. 59-66
2) Kurten, Tage: Finlandssvenska författare och gudstron, Horisont (1988): 4 s. 23-30
3) Kuronen, Matti: Uskonnollinen proosa, proosallinen uskonto, Vartija, 1983, s. 59-64.

Jag rekommenderar de här artiklarna, de är mera som sammanfattningar och också lättlästa.

0 röster
Fann du informationen nyttig?
 
Vill du lämna en ny fråga? Skicka din fråga här.

Kommentera svaret

Ei muotoiluja

  • Tillåtna HTML-taggar: <i> <b> <s>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.