~~Kansalaisfoorumin tapaa käsitellä asioita on deliberatiivinen eli keskusteleva demokratia. Kansalaisfoorumin tavoite on aktivoida ja voimaannuttaa ihmisiä sekä saada käsittelyyn uudenlaisia näkökantoja toisin kuin esimerkiksi virkamiesselvityksissä. Monipuolisesti valitut asiantuntijat tuovat uusia näkökulmia keskusteluun. Sitä kautta kansalaisfoorumi voi miettiä, millä tavalla alueilla eri asioissa voitaan edetä.
~~Kansalaisfoorumissa kootaan joukko ihmisiä pohtimaan valittua teemaa. Aiheina tulevat olemaan esim. turvaverkkojen rakentaminen ja yhteisöjen turvallisuus, hyvät yhteisöt ja ihmisläheiset päätöksentekojärjestelmät ja alueet, ikääntyvien ihmisten tarpeet työurien pitentyessä tai yhteisöllisyys kouluissa. Kansalaisfoorumi päättää työnsä julkilausumaan.
Kansalaisfoorumeihin kutsutaan asiantuntijoita, jotka tuovat teemaan monipuolisesti erilaisia näkökulmia. Foorumin ei tarvitse olla yksimielinen ja se voi äänestääkin. Lopputuloksena pyritään sellaiseen tulokseen, että jokainen pystyisi allekirjoittamaan julkilausuman.
Foorumilla on fasilitaattori, joka huolehtii siitä, että jokainen halukas saa esittää argumenttinsa ja tulee kuulluksi. Hän ei ole puheenjohtaja vaan objektiivinen aktivoija. Foorumilla ei ole lainkaan puheenjohtajaa sen varsinaisessa merkityksessä.
~~Kansalaisfoorumia varten kootaan asiantuntijanryhmä, johon kutsutaan useiden eri intressitahojen edustajia, jotta kansalaisfoorumeihin valittujen aiheiden asiantuntemus tulee mahdollisimman laajasti huomioiduksi. Asiantuntijaryhmän kokoamisen jälkeen suunnitellaan markkinointi. Kansalaisfoorumiin pyritään saamaan käsiteltävän aiheen kannalta mahdollisimman laajapohjainen edustus. Markkinointia varten käytetään hyväksi media ja hankkeessa mukana olevien organisaatioiden olemassa olevia tiedotusverkostoja.