Information

Kontakt | Dataskydd, information om kakor och registerbeskrivningar | Tillgänglighetsutlåtande Logon och gränssnittskomponenterFör media | Temasidor för Finna

Biblioteken.fi är en allmänt tillgänglig webbplats för informationsåtervinning och bibliotekstjänster. Webbplatsen publiceras på tre språk och varje språkversion har sin separata adress: www.biblioteken.fi, www.kirjastot.fi, www.libraries.fi.

Den finska versionen kirjastot.fi är den mest omfattande. Biblioteken.fi riktar sig till finlandssvenskar, svenskar och övriga nordbor. Den svenska sidan innehåller delvis samma innehåll som den finska. De engelska sidorna presenterar det finländska biblioteksväsendet internationellt. 

Webbplatsen Biblioteken.fi produceras och upprätthålls av enheten Nationella utvecklingstjänster vid Helsingfors stadsbibliotek till tillsammans med andra aktörer inom biblioteksbranschen.

Webbplatsen innehåll

Biblioteken.fi innehåller bl.a. länkar till och information om bibliotek i Svenskfinland och Finland. I portalen kan du också läsa om t.ex. informationssökning och hitta länkar till tidskrifter och förlag.

Under För bibliotek finns information för anställda inom biblioteksbranschen. Där finns bl.a. en fackkalender med annonser om lediga arbeten, kurser, fortbildningar och annat aktuellt inom biblioteksbranschen och länkar till biblioteksorganisationer.

Svenskspråkiga tjänster

Enheten Nationella utvecklingstjänster vid Helsingfors stadsbibliotek.fi upprätthåller även nedanstående tjänster på svenska. Du hittar länkar till tjänsterna på webbplatsen Biblioteken.fi.

 • Apparatön: Mediekunskapsspel och -inlärningsmiljö för förskolan
 • Bibliotekskanalen: Bibliotekskanalen är bibliotekens Webb-TV och radio. Största delen av programmen är finskspråkiga, men det finns också svensk- och engelskspråkiga program och program med svensk text.
 • Biblioteksregistret: I Biblioteksregistret hittar du information om biblioteken i Finland (kontaktuppgifter, öppethållningstider, tjänster m.m.). Registret innehåller tillsvidare främst kommunbibliotek.
 • Boksampo: Boksampo är de finländska bibliotekens webbtjänst för skönlitteratur. På Boksampo.fi kan du hitta intressanta författare, böcker och nya läsupplevelser. Du kan se om böckerna finns inne på ditt bibliotek, berätta om böcker du har läst och rekommendera dem åt andra. Sidospår  är en egen avdelning för ungdomsböcker i Boksampo. Här hittar du presentationer av och tips om ungdomsböcker, bokhyllor med ungdomsböcker, bloggar och boktips på video.
 • eBiblioteket ger dig möjlighet att använda de allmänna bibliotekens elektroniska material. En del av materialet kan läsas fritt medan en del kräver ett bibliotekskort och ett lösenord knutet till kortet.
 • Fono.fi: Fono.fi är en biblioteksanpassad version av skivarkivets Fono-databas vid Rundradion. Fono.fi innehåller uppgifter om alla skivor som skaffats till Rundradions arkiv sedan 1974
 • Frank-samsökning: I Frank-samsökning kan du söka böcker och annat material vid så gott som alla öppna finländska bibliotek och även från flera olika databaser samtidigt.
 • Fråga bibliotekarienVia ett formulär kan du ställa frågor direkt till biblioteken. Svaret får du inom tre arbetsdagar. Arkivet omfattar tusentals svar
 • LänkbiblioteketI länkbiblioteket Makupalat hittar du valda länkar, beskrivna av utbildad bibliotekspersonal 
 • Statistikdatabasen för Finlands allmänna bibliotek: I statistikdatabasen finns årlig statistik för de allmänna biblioteken. Det är Undervisnings- och kulturministeriet som svarar för uppgifterna i statistikdatabasen.
 • Visualisering av Statistikdatabasen

Biblioteken.fi finns även på Facebook och på Twitter

Boksampos Facebooksida

Sidospårs Facebooksida

Finskspråkiga tjänster

På finska finns förutom ovannämnda tjänster dessutom: Digi - Yleisten kirjastojen digitoitu aineisto och Musiikkikirjastot.

Nyheter och meddelanden

På biblioteken.fi hittar du nyheter om biblioteksservice och biblioteksbranschen dels under Nyheter  dels i Fackkalendern (Lediga tjänster, Sök tjänst, Kurser och utbildningar, Aktuella evenemang). Du kan prenumerera på nyheter och meddelanden från Biblioteken.fi som RSS-flöden.

Genom att registera dig på adressen http://www.biblioteken.fi/sv/user/register kan du beställa nyheter och meddelanden från fackkalendern till din e-post.

Annonsera i Fackkalendern och föreslå nyheter

Lägg in en egen annons i Fackkalendern 

Föreslå en nyhet till Aktuellt i biblioteksbranschen