Artikelpublikation om biblioteksverksamhetens effekter

Vid Kommunförbundets enhet för undervisning och kultur har det inletts ett projekt som kartlägger biblioteksverksamhetens effekter. Inom ramen för projektet produceras före november 2015 en artikelpublikation om olika dimensioner av biblioteksverksamhetens effekter.

Dimensioner i publikationen är bland annat kunskapsledning samt det näringspolitiska och samhälleliga perspektivet. I publikationen utvärderas nationella och internationella nytto- och effektanalyser om bibliotek och presenteras bibliotekens roll som stöd för småföretagare. Kommunexemplen lyfter fram utvecklingsperspektivet från lokala och regionala utgångspunkter. 

Syftet med projektet är att stödja ledningen av kommunala bibliotekstjänster och utvecklingen av verksamheten. I utvecklingen av bibliotekstjänsterna ska omvärldsförändringarna och medborgarnas varierande servicebehov beaktas. Med tanke på samhällsansvaret måste biblioteken kunna beskriva effekterna av sin verksamhet för medborgarna och beslutsfattarna.  

När biblioteksverksamheten beskrivs är det viktigt att lyfta fram kvalitativa värden och betydelser.  Kärnkompetensen i biblioteks- och informationstjänsten ligger i att upprätthålla, distribuera och tillämpa information. Kärnkompetens produceras i allt större utsträckning genom samarbete mellan biblioteken och med andra sektorer och sammanslutningar. 

Publikationen kommer att fungera som ett underlag för diskussionen om utveckling av biblioteksverksamheten och om vilka konsekvenser biblioteksverksamheten och samarbetet med övriga aktörer har för samhället. 

Kommunförbundets projekt genomförs i samarbete med Helsingfors stadsbibliotek – Centralbiblioteket och Helsingfors stads faktacentral. Projektet leds av sakkunniga Johanna Selkee vid undervisnings- och kulturenheten. 

Nyheten på kommunförbundets webbplats