Användbara länkar

Nedan finns en mängd användbara länkar med information om spel och spelande. Tyvärr är största delen av länkarna endast på finska.

Pelikasvatusseura

Pelikasvatusseura

Pelikasvatusseuras webbplats innehåller aktuell information om spelfostran på finska.

Kansallinen pelipäivä (Den nationella speldagen)

Kansallinen pelipäivä

Under den nationella speldagen i Finland  får spel och spelande extra uppmärksamhet på biblioteken. Ett flertal bibliotek ordnar under dagen spelrelaterade event. Läs mer på speldagens webbplats (på finska). Speldagen i Finland ordnas samtidigt som International Games Day och Nordiska Speldagen. Över 80 bibliotek i Finland, Sverige, Norge och Danmark är med och arrangerar den nordiska speldagen.

Verke

Verke

Verkes uppgift är att jobba med och utveckla ungdomsarbete på webben. På Verkes blogg hittar du aktuella och intressanta inlägg om spel som fenomen ur ungdomsarbetarens synvinkel.

Pelikasvattajan käsikirja

Pelikasvattajan käsikirja

Pelikasvattajan käsikirja är en avgiftsfri bok för alla som jobbar med spelfostran. Bokens målgrupper är föräldrar, skolor, bibliotek, ungdomsarbetare och andra som jobbar med barn och unga som spelar. Målsättningen är att erbjuda information om spel och spelande baserat på forskning och redaktionens egna erfarenheter.

Organisationer

IGDA

IGDA

IGDA (International Game Developers Association) är en internationell ideell organisation som strävar till att föra samman speltillverkare.

Neogames

Neogames

Neogames Finland RF är en ideell förening vars uppgift är att stöda utvecklingen av den finska spelindustrin.

Seul

Seul

Finska e-sportförbundet SEUL RF är centralorganisation för den finska e-sporten (elektroniska sporten) och har som uppgift att utveckla och marknadsföra e-sportsverksamhet.

FIGMA

FIGMA

FIGMA representerar ANGI i Finland. ANGI är en organisation som representerar nordiska spelpublicerare vars uppgift är att befrämja försäljning av spel och marknadsföra för spelindustrin. FIGMA publicerar officiella listan på de mest sålda spelen i Finland varje vecka.

Bloggar

Nörttitytöt

Nörttitytöt

"Nördflickorna". Finskspråkig blogg med olika skribenter som skriver om sina hobbier och yrken m.m. Ofta handlar texterna om spel. Både digitala och traditionella spel behandlas.

Peliraati

 

Peliraati
På den här finskspråkiga webbplatsen utvärderar föräldrar nät-, dator- och konsolspel. Avsikten är att informera om spelens innehåll för att stödja uppfostran, ge råd om vad man ska tänka på då man väljer spel och hur man ska förhålla sig till spelinnehåll som kanske inte är förenligt med kristen etik.

Pelipuntari

Pelipuntari

Den finskspråkiga bloggen Pelipuntari innehåller spelrecensioner, förtittar och skribentens egna funderingar och personliga upplevelser. Skribenten är en aktiv konsolspelare och spelkritiker från västra Finland.

LaeppaVika

LaeppaVika

LaeppaVika är en grupp vänner, som filmar olika videor som handlar om spel och lägger ut dem på Youtube.

 NES-retku

NES-retku
Nesretku är en känd finländsk Youtube-videobloggare, som är specialiserad på s.k. retrospel.

Gameberry

Gameberry

Gameberry.net är en finsk webbplats som är centrerad kring spel och speciellt spelsamlande. Webbplatsen har över 200 användare som har fört in information om mer än 32200 spel och apparater i databasen. Webbplatsen innehåller bl.a. en speldatabas, en prisguide och ett spelbibliotek.

PewDiePie

PewDiePie

Den svenska videobloggaren Felix Arvid Ulf Kjellberg, mer känd under sitt youtubenamn PewDiePie, gör videor av sig själv då han spelar datorspel och kommenterar vad som händer i spelet.Hösten 2013 blev Pewdiepies Youtube-kanal den mest prenumererade på Youtube någonsin

Gamebrarians

Nordic (ENG)
Nordic Gamebrarians finns på Facebook och är ett samnordisk nätverk för biblioteksfolk som sysslar med spel. På sidorna hittar man på innehåll för den Nordiska speldagen och diskuterar om ämnen beträffande spelande som bibliotekarierna stöter på i sitt dagliga arbete.

Suomi Gamebrarians Suomi är den finländska underavdelningen av  Nordic Gamebrariansin. Sidan fungerar på samma sätt som NordicGambrarians men sidan är nationell och språket är finska.

Spelnyheter