Användbara länkar

Nedan finns en mängd användbara länkar med information om spel och spelande. Tyvärr är största delen av länkarna endast på finska.

Pelikasvatusseura

Pelikasvatusseuras webbplats innehåller aktuell information om spelfostran på finska.

Peliviiko (spelveckan)

Under spelveckan  får spel och spelande extra uppmärksamhet på biblioteken. Ett flertal bibliotek ordnar under dagen spelrelaterade evenemang. Spelveckan i Finland ordnas samtidigt som International Games Week och Nordic game week

Verke

Verkes uppgift är att jobba med och utveckla ungdomsarbete på webben. På Verkes blogg hittar du aktuella och intressanta inlägg om spel som fenomen ur ungdomsarbetarens synvinkel.

Pelikasvattajan käsikirja

Pelikasvattajan käsikirja är en avgiftsfri bok för alla som jobbar med spelfostran. Bokens målgrupper är föräldrar, skolor, bibliotek, ungdomsarbetare och andra som jobbar med barn och unga som spelar. Målsättningen är att erbjuda information om spel och spelande baserat på forskning och redaktionens egna erfarenheter.

Nörttitytöt

"Nördflickornas". finskspråkiga spelblogg med olika skribenter. Både digitala och traditionella spel behandlas.

Peliraati
På den här finskspråkiga webbplatsen utvärderar föräldrar nät-, dator- och konsolspel. Avsikten är att informera om spelens innehåll för att stödja uppfostran, ge råd om vad man ska tänka på då man väljer spel och hur man ska förhålla sig till spelinnehåll som kanske inte är förenligt med kristen etik.

LaeppaVika

LaeppaVika är en grupp vänner, som filmar olika videor som handlar om spel och lägger ut dem på Youtube.

Gameberry

Gameberry.net är en finsk webbplats som är centrerad kring spel och speciellt spelsamlande. Webbplatsen innehåller bl.a. en speldatabas, en prisguide och ett spelbibliotek.

PewDiePie

Den svenska videobloggaren Felix Kjellberg, mer känd under sitt youtubenamn PewDiePie, gör videor av sig själv då han spelar datorspel och kommenterar vad som händer i spelet.Hösten 2013 blev Pewdiepies Youtube-kanal den mest prenumererade på Youtube någonsin

Organisationer

IGDA

IGDA (International Game Developers Association) är en internationell ideell organisation som strävar till att föra samman speltillverkare.

Neogames

Neogames Finland RF är en ideell förening vars uppgift är att stöda utvecklingen av den finska spelindustrin.

Seul

Finska e-sportförbundet SEUL RF är centralorganisation för den finska e-sporten (elektroniska sporten) och har som uppgift att utveckla och marknadsföra e-sportsverksamhet.

Gamebrarians

Nordic (ENG)
Nordic Gamebrarians finns på Facebook och är ett samnordisk nätverk för biblioteksfolk som sysslar med spel. 

Suomi Gamebrarians Suomi är den finländska underavdelningen av  Nordic Gamebrariansin. Sidan fungerar på samma sätt som NordicGambrarians men sidan är nationell och språket är finska.

Spelnyheter