Meddelanden och kampanjer

Biblioteken med i Ålandsveckan 21-25.3.2022

Ålands självstyrelse fyller 100 år. Självstyrelsen firas och uppmärksammas på flera olika sätt. Landskapets jubileumsår börjar den 9 juni 2021 och kulminerar i lagtingets 100-årsjubileum den 9 juni 2022. Statsrådets kansli deltar i festligheterna under jubileumsåret och ordnar tillställningar och evenemang i samarbete med landskapets jubileumsorganisation och andra aktörer. Självstyrelsesystemet görs synligt förutom vid nationella evenemang också internationellt vid Finlands beskickningar runt om i världen och i skolor.

Ålandsveckan ordnas i skolor 21-25.3.2022. Biblioteken bjuds med i firandet av självstyrelsens hundraårsjubileum genom att till exempel inrätta en Åland-hylla eller hörn i biblioteket under veckan. I hörnet kan man samla åländska verk, böcker om skärgården och annat material som berör temat. Man kan skriva ut Ålands flagga och skärgårdsbild från Svenska nu:s material som barn och skolelever kan färglägga själv. Man kan göra en utställning av bilderna. Utrymmet kan dekoreras till exempel med Ålands flagga, vimplar och band i flaggans färger. Jubileumsflaggan och hattarna kan också användas för att få jubileumskänslan.

Veckan har olika temadagar, vilka kan användas i planeringen.

  • Måndag 21.3: Historia och självstyrelse
  • Tisdag 22.3: Hav och natur (hållbarhet och Östersjön)
  • Onsdag 23.3: Språk och Norden
  • Torsdag 24.3: Kultur (litteratur, musik, entreprenörskap och turism)
  • Fredag 25.3: Mat (axgan-tänket, härproducerat)

Ålandsveckan är en ypperlig möjlighet att stärka samarbetet mellan skolor och bibliotek. Man kan bjuda in en skolklass till högläsningsstund på biblioteket eller en bibliotekarie till högläsning i klassen.

Nordiska litteraturveckan i november hade valt ut böcker som har anknytning till Åland. För vuxna var det Sally Salminens Katrina och i de ungas kategori Karin Erlandssons Pärlfiskaren. Erlandsson kommer att diskutera med femteklassister i Mariehamns stadsbibliotek den 24.3 i samband med Mariehamns litteraturdagar och Ålandsveckan i skolor. Tillställningen live-streamas.

Nedan länkar till olika material:

 

Beskyddare för skolveckan är undervisningsminister Li Andersson och Ålands utbildnings- och kulturminister Annika Hambrudd.

Bifogat: Läsordning och broschyr för Ålandsveckan

Börjar
Slutar
Organisation
Statsrådets kansli, Utbildningsstyrelsen, Hanaholmens nätverk Svenska nu, Riksarkivet, Nationalmuseet, Pohjola-Norden, Håll Skärgården ren och Visit Åland.
Kontaktperson
Noora Löfström, Projektkoordinator Åland 100 i statsrådets kansli
Telefon
+358 504 773 302