Evenemangs- och idébank

Satupaja koululuokalle

Kategorier
kirjastonkäyttö / tiedonhaku
kirjallisuus
sadut
työpajat
Målgrupp
lapset
Varaktighet
0-2h
Pris
gratis
Beskrivning och målsättning

Tutustutaan satujen maailmaan monipuolisesti yhden oppitunnin aikana

Aktörer och samarbetsparter
kirjasto, koulu
Material som behövs och materialets användningsändamål
satukirjoja, ennakkoon laaditut sanaristikkotehtävä ja tietokilpailukysymykset suunnistusrataa varten, kirjastotila ja kaksi rauhallista työskentelyaluetta
Hur evenemanget eller idéen genomförs

Koululuokka jaetaan kirjastotilassa kolmeen pienryhmään. Kaksoisoppitunnin aikana oppilaat kiertävät kolme erilaista satuihin liittyvää tehtäväpistettä: 1) Kirjastotilan hyllyjen väliin laaditut n. 7 tietokilpailukysymyspistettä, joissa on valitusta satuteemasta lyhyehköjä luetun ymmärrystehtäviä kysymyksineen (20 min), 2) sadunkuuntelupisteen (20 min) ja 3) saturistikkopisteen (20 min). Kussakin pisteessä on ohjeiden antajana ja valvojana joko kirjaston työntekijä tai opettaja.

Tietokilpailurasteja varten laaditaan ja jaetaan kullekin oppilaalle vastauslomake a, b, c  d -vastausvaihtoehdoin. Rasteilla voidaan kysyä esim. klassikkosatujen hahmoista tarjoamalla lyhyehkö teksti aiheesta ja vastausvaihtoehdot. Sadunkuuntelupisteessä rauhoitutaan ja harjoitellaan keskittymistaitoja jonkin sadun parissa. Saturistikkopisteellä vastataan pareittain saturistikkoon, jonka vastaukset löytyvät selailemalla esille laitettuja satukirjoja. Saturistikon haetuksi muodostuvaksi avainsanaksi sopii hyvin esim. TOPELIUS. Hänestä on hyvä mainita luokalle jotain ennen luokan poistumista kirjastosta.  

I vilket skede borde man börja ordna evenemanget, motiveringar
kaksi viikkoa ennen tapahtumaa
Informering
ajan sopiminen suoraan luokanopettajien kanssa
Inverkan på annan verksamhet i biblioteket, t.ex. oväsen
tila on rauhallinen ja mielellään tyhjä muista asiakkaista
Det bibliotek som gjort evenemangsbeskrivningen och Kontaktuppgifter
Lahden kaupunginkirjasto
Lahden kaupunginkirjasto / lasten palvelut