Oman paikkakunnan kuvat ja elokuvat -tapahtuma

Beskrivning och målsättning

Tavoitteena on opastaa, miten Finna.fi:stä löytää oman paikkakunnan kuvia ja elokuvia - ja mitä kivaa niistä voi tehdä.

Kun kuvia ja elokuvia löytyy, tulee samalla opastettua tekijänoikeuksia ja lisenssejä sekä miten verkosta saatavista kuvista voi tehdä esimerkiksi yksilöllisiä tervehdyksiä. Tällöin opitaan kuvan tallentaminen, sen liittäminen esim. viestiin tai tulostaminen onnittelukortiksi.

Kategorier
digirådgivning
filmer
historia
högtider
mediefostran
verkstäder
Målgrupp
barn
unga
vuxna
seniorer
Evenemangets längd
0-2h
Aktörer och samarbetsparter
Kirjasto toimii opastajana. Yhteistyötä voidaan tehdä esimerkiksi koululuokan, ikäihmisten kerhon tai muun sopivan ryhmän kanssa.
Material som behövs och materialets användningsändamål
Valkokangas, tietokone - asiakkaiden omat koneet voivat olla mukana. Sähköposti, tulostin, paperia ja jos tehdään fyysisiä kortteja myös liimaa ja kartonkia sekä tussit.
Hur evenemanget eller idéen genomförs

Järjestetään Finna.fi:ssä olevien kuvien ja elokuvien avulla esimerkiksi työpaja, jossa tehdään oman paikkakunnan kuvista onnittelukortteja, kutsukortteja tms. Tällöin etsitään paikkakunan nimen avulla rajauksella "kuva" ja opitaan lataamaan kuva omalle koneelle. Sen jälkeen kuvan voi sijoittaa esim. wordiin ja tulostaa tai sen voi sijoittaa sähköpostiviestiin, jonka lähettää tuttavalle. Mukaan voidaan liittää myös elokuvalinkki.

Kun kuvia etsitään, opitaan käyttämään Finna.fi:n perushaku, opitaan katsomaan kuvan käyttöoikeudet ja kuinka kuva ladataan omalle koneelle ja tulostetaan tai liitetään osaksi jotain tiedostoa.

Tapahtuman aiheena voi olla oman paikkakunnan kuvien lisäksi myös vaikkapa tulossa oleva juhlapäivä.

I vilket skede borde man börja ordna evenemanget, motiveringar
Ennen kuin tapahtumasta päätetään, kannattaa tarkistaa, että Finna.fi:ssä on aiheesta materiaalia.
Informering
Tapahtuma kannattaa tehdä yhdessä jonkun yhdistyksen tai koululuokan kanssa. Mikäli tarkoitus on askarrella esim. pääsiäiskortteja, voidaan järjestää myös avoin paja.
Annat att ta i beaktande
Finna.fi:stä löytyy opastusta muun muassa AKE PiKe:n ajokorttiin kuuluvasta videosta, joka kertoo myös hakutavoista: https://www.kirjastokaista.fi/digiajokortti-a-finna/

Det bibliotek som gjort evenemangsbeskrivningen
Kirjastot.fi
Kontaktuppgifter
paivi.litmanen-peitsala@hel.fi