Evenemangs- och idébank

Kirjastoseikkailu kolmasluokkalaisille

Kategorier
kirjastonkäyttö / tiedonhaku
Målgrupp
lapset
Varaktighet
0-2h
Pris
gratis
Mer information: Ainoa kustannus tulee tulosteista sekä mahdollisesta palkinnosta
Beskrivning och målsättning

Kirjastoseikkailu on suunnattu kolmasluokkalaisille. Kirjastoseikkailun tavoitteena on opettaa kirjastonkäyttöä ikätasolle sopivalla tavalla. Seikkailussa on viisi eri pistettä, joissa on erilaisia tehtäviä ratkottavaksi. Tehtävinä on tiedonhaku, aineiston allergiat, aineiston elämänkaari, aakkostus sekä luokitus.

Material som behövs och materialets användningsändamål
Materiaalina on tulostetut ohjeet ja kysymykset sekä aineiston allergia -pisteeseen tuhoutunutta aineistoa. Tiedonhaku-pisteelle tarvitaan tietokone tai tabletti verkkokirjaston käyttöä varten.
Hur evenemanget eller idéen genomförs

Kun ajankohta on sovittu opettajan kanssa ja luokka saapuu kirjastoon, yksi henkilökunnasta ottaa heidät vastaan ja toivottaa tervetulleeksi kirjastoon. Kerrotaan luokalle, että vierailun tarkoituksena on kirjastoseikkailu ja jaetaan kaikille Keski-kirjastojen lasten esite Kirjastoon! Kerrotaan, että esite auttaa heitä ratkaisemaan seikkailun tehtäviä ja että esite kannattaa pitää mukana. Tässä välissä toinen henkilökunnasta tulee keskeyttämään ja kertoo olleensa hyllyttämässä ja etsineensä Keurusselän purjehduskarttaa. Kartan tilalla olikin vain omituinen paperikäärö. Luokan kanssa sitten ihmetellään kääröä ja päätetään avata se. Kääröstä paljastuu, että Keurusselän hurjin merirosvo Kapteeni Källi on vienyt purjehduskartan. Källi antaa kuitenkin mahdollisuuden saada hänet kiinni, jos luokka selvittää tehtävät.

Koko opas löytyy osoitteesta: https://drive.google.com/file/d/1WBWNq9SsGBqOk1DT0J5lccodEiLoPYfj/view?usp=sharing

 

I vilket skede borde man börja ordna evenemanget, motiveringar
Kunhan materiaalit ovat valmiina, järjestelyyn menee aikaa n. 30 minuuttia
Informering
Opettajiin ollaan yhteydessä ja sovitaan yhteisesti sopiva aika kirjastoseikkailulle.
Annat att ta i beaktande
Aikaa seikkailu on hyvä varata kaksoistunnin verran eli 1,5 tuntia. Tehtäväpisteitä on viisi, jokaiseen pisteeseen varataan max. 10 minuuttia aikaa. Tämän jälkeen on viimeisen tehtävän aika ja palkintohetki. Seikkailua varten tarvitaan vähintään 3, mutta mieluiten 5 henkilökunnan jäsentä vetämään tehtäväpisteitä. Tässä voi toki hyödyntää esim. TET-harjoittelijoita.
Inverkan på annan verksamhet i biblioteket, t.ex. oväsen
Melua syntyy aina kun tehdään jotain luokkien kanssa, mutta melutason pitäisi olla maltillinen. Kirjastoseikkailu kannattaa kuitenkin järjestää kirjaston ollessa kiinni muilta asiakkailta, mutta se ei ole välttämätöntä.
Det bibliotek som gjort evenemangsbeskrivningen och Kontaktuppgifter
Keuruun kaupunginkirjasto
tiina.leppinen@keuruu.fi