Evenemangs- och idébank

Yhteisen tarinan ilta (Roolipelimekaniikan avulla yhdessä kerrottu tarina)

Kategorier
asiakkaiden osallisuus ja yhteistyö
kirjallisuus
kirjoittaminen
pelit
teatteri / performanssit
työpajat
Målgrupp
kaikki asiakkaat
Varaktighet
jokin muu
Pris
gratis
Beskrivning och målsättning

Yhteisen tarinan ilta

Yhteiset tarinat-kansikuva

Voit järjestää kirjastossasi yhteisten kerrottujen tarinoiden tuokioita. Tuokioissa hyödynnetään ”Yhteiset tarinat – Pelijärjestelmä osalliseen tarinankerrontaan”-mekaniikkaa. Tapahtumien tavoitteena on tarinoiden kertomisen lisäksi tehdä roolipeliharrastusta tutuksi myös sellaisille, joilla ei ole aiempaa kokemusta roolipeleistä. 
Pöytäroolipelaaminen on luovaa, osallistavaa ja interaktiivista tarinankerrontaa. Tyypillisesti mukana on yksi pelinjohtaja ja muutamia pelaajia. Pelin kuluessa pelinjohtaja kuvailee ääneen fiktiivistä pelimaailmaa, sen henkilöitä ja tapahtumia sekä pelaa kaikkia niitä tarinan henkilöitä, joilla ei ole omaa pelaajaa pöydän ääressä.
Pelaajat reagoivat näihin tapahtumiin eläytymällä jokainen omaan hahmoonsa kuvailemalla heidän ajatuksiaan ja ratkaisujaan siten edistäen tarinaa. Roolipelaaminen on harrastus, jossa yhdistyy pelin kautta kasvaminen, pelisivistyksen lisääntyminen sekä useat kulttuuriharrastukset kuten luova kirjoittaminen.
Tuokioihin mahtuu järkevästi kerralla 5 tarinoista innostunutta. Aiempaa kokemusta roolipeleistä tai yhteisistä tarinoista ei tarvita. Avoin mieli ja hyvä asenne riittävät.

 

Rekommenderad tidpunkt
Iltaisin.
Aktörer och samarbetsparter
Kirjasto ja mahdolliset järjestökumppanit
Material som behövs och materialets användningsändamål
Yhteiset tarinat-peli ja valmiit tarinapohjat siihen.
Hur evenemanget eller idéen genomförs

Valmistelut ja materiaalit

  1. Tutustu roolipeleihin ja osalliseen tarinankerrontaan. Voit hyödyntää esimerkiksi suomen roolipeliseuran materiaaleja sekä Ylen Uuden maailman ruhtinaat-pelistreamia. Olisi hyvä, jos onnistuisit löytämään tässä vaiheessa kaveriksesi työkaverin, jonka kanssa voisitte jakaa heränneitä ajatuksia. Kannattaa myös hyödyntää aikaisempaa kokemusta roolipelaamisesta jos sellaista talosta löytyy. Kirjastolaiset ovat suurina tarinoiden ystävinä myös varsin aktiivisia harrastamaan roolipelaamista, joten kysy rohkeasti, jos joku teistä olisi jo valmiiksi ekspertti. 
  2. Lataa itsellesi Yhteiset tarinat-peli ja lue se läpi ajatuksella.  Kun olet lukenut sen, tutustu muihin drivethrurpg:stä löytyviin, itseäsi kiinnostaviin valmiisiin tarinapohjiin, joita voit peluuttaa, mikäli et halua kirjoittaa omaa tarinapohjaa peluutustasi varten. Samalla näet, miten tarinapohjien rakenne käytännössä toimii. 
  3. Päätä mitä olet peluuttamassa ja tutustu sen materiaaliin hyvin. Jos laadit peluutuksellesi tarinapohjan itse, kannattaa muistaa että satunnaistapahtumat ovat tarinan mauste, joten niihin ei kannata kirjoittaa sellaisia juttuja sisään, jotka ovat edellytys tarinan etenemiselle.  
  4. Vedä testipeli valitsemallesi testiryhmälle. Sen ei tarvitse olla kokonaisen pelin mittainen, mutta jos sellaisen vetäminen onnistuu niin aina parempi. Pyydä palautetta pelin jälkeen ja kehitä peliäsi sujuvammaksi. Testipelin skippaaminen ei ole suositeltavaa varsinkaan jos vedät täysin uutta, itse kirjoittamaasi tarinapohjaa.

 

Itse tapahtuma: 

  1. Varaa pelille rauhallinen tila, jossa on pöytä ja tuoleja. Tarinan kannalta on tärkeää, että pelaajilla on rauha heittäytyä ja eläytyä peliin ilman yleisöä.  Tämä korostuu erityisesti jos mukana on ensimmäistä kertaa pelaavia osallistujia, mutta myös kokenemmat roolipelaajat arvostavat pelirauhaa. Aikaa kannattaa varata tarinalle useampi tunti, ja taukoja kannattaa pitää aina kun on tarpeen, kuitenkin vähintään kerran illassa. 
  2. Ilmoita tapahtumasta hyvissä ajoin. Voit kysyä kumppaniksi esimerkiksi paikallista eläkeliittoa tai muuta järjestöä, jonka avulla löydät kirjallisuudesta ja luovasta kirjoittamisesta kiinnostunutta väkeä. Yhteisten tarinoiden illan voi järjestää kaikenikäisille.  
  3. Kannattaa kerätä osallistujilta ilmoittautumiset, vaikka sähköpostitse etukäteen. Samalla kannattaa laittaa minimi ja maksimimäärä osallistujille, jotta tapahtuma onnistuu. On suositeltavaa, että minimimäärä pelaajia on 2 tai 3 tarinapohjasta riippuen. Yli viidelle pelaajalle on tarnamestarin vaikeaa vetää peliä niin että kaikki pääsevät ääneen ja voivat vaikuttaa tarinaan riittävästi. 
  4. Aluksi kannattaa toivottaa osallistujat tervetulleeksi ja johdatella roolipelaamiseen esimerkiksi käymällä kierros, jossa jutellaan osallistujien suhteesta tarinoihin ja niiden kertomiseen. Kannattaa myös kerrata turvamekaniikat, (pelin voi keskeyttää kuka vain, milloin vain, jos aiheet menevät epämukavuusalueelle) miten Yhteiset tarinat-pelin mekaniikat toimivat (tarinaa kerrotaan ja maailmaa luodaan yhdessä). 
  5. Rohkeasti vain. Yhdessä kerrotun tarinan illassa syntyy yhteinen ja uniikki tarinaelämys, joka on olemassa vain osallistujille, ja vain osallistumisen hetkellä. Kaikki haluavat viihtyä ja osallistua kerrontaan, joten anna tarinan soljua omalla painollaan pelaajien haluamaan suuntaan, edistäen pääjuonta ja vieden pelitarinan aikaa eteenpäin aina sopivissa kohdissa.   
  6. Kun pelin tarina on pelattu päätökseen, muista pitää purkukeskustelu, jossa sana on vapaa. Samalla voi hyvin sopia seuraavasta pelistä. 

Mukavia hetkiä yhteisten tarinoiden parissa! 

I vilket skede borde man börja ordna evenemanget, motiveringar
Noin kuukautta aiemmin
Informering
Ennen tapahtumaa julistein ja somejaoin sekä järjestöjen omien ilmoituskanavien kautta.
Inverkan på annan verksamhet i biblioteket, t.ex. oväsen
Ei
Det bibliotek som gjort evenemangsbeskrivningen och Kontaktuppgifter
Helsingin, Hollolan, Kouvolan, Lahden & Tampereen kaupunginkirjastot.
Heikki Marjomaa / Helsinki (heikki.marjomaa@hel.fi)