Evenemangs- och idébank

Yöstoori - pelillinen kirjoittamistapahtuma

Kategorier
pelit
kirjallisuus
työpajat
kirjoittaminen
Målgrupp
nuoret
aikuiset
Varaktighet
jokin muu
Pris
över 500€
Mer information: n. 500 e + ruokailut ja käytännön kulut, kirjailijoiden palkkiot, mahdollinen rekvisiitta
Beskrivning och målsättning

Yöstoori on kirjastossa toteutettu yhteisöllinen live-roolipeli- ja kirjoittamistapahtuma. Tapahtumassa tuotetaan oma teksti hakien omalle kirjoittamistyölle eväitä tarinaan eläytymisestä. Pelaamisen on tarkoitus tukea kirjoittamisprosessia, mikä on myös tapahtuman vetäjien ja muiden osallistujien (kuten kirjaston henkilökunta) tarkoitus. Järjestäjinä toimivat kirjaston henkilökunta ja tapahtumaan palkatut kirjailijat. Kirjailijat käsikirjoitttavat pelin ja ohjaavat tapahtuman kulkua sekä antavat palautetta kirjoittajille. Pelin käsikirjoitukseen kuuluu kirjoitustehtävät. Kirjaston henkilökunta osallistuu peliin sekä huolehtii käytännön järjestelyistä ja turvallisuudesta.

Ennen tapahtumaa osallistujille annetaan kirjoitustehtäviä, joiden avulla valmistaudutaan peliin. Pelaaminen ja kirjoittaminen alkavat illalla ja niitä on mahdollista jatkaa läpi yön aamuun asti. Toimintaa ohjataan koko tapahtuman ajan. Kirjastotila on suljettu ulkopuolisilta.

Kirjoitusyön jälkeen tapahtuman aikana kirjoitettua materiaalia saa vielä muokata esimerkiksi novelliksi. Tekstit vertaisarvioidaan netissä, ja yksi valitaan tapahtuman ohjaajien kommentoitavaksi. Hän saa tapahtumaa ohjanneilta ammattikirjoittajilta palautetta tekstistään. Tekstit ja vertaisarviointi julkaistaan sivulla http://kirjasto.vantaa.fi/yostoori/

Tapahtuma on tarkoitettu 16–25-vuotiaille kirjoittamista harrastaville tai kirjoittamisesta kiinnostuneille. Alle 18-vuotiailla tulee olla huoltajan lupa osallistumiseen. Tapahtumaan on ennakkoilmoittautuminen.

Osallistujamäärä on max. 25 hlöä ja paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Tapahtuma on ilmainen osallistujille.

2013 sivusto: http://kirjasto.vantaa.fi/stoori24h/

2014 sivusto: http://kirjasto.vantaa.fi/yostoori/

Rekommenderad tidpunkt
syksy
Aktörer och samarbetsparter
kirjailijat, lukiot, sanataidekoulu
Material som behövs och materialets användningsändamål
Riippuu pelin luonteesta, kuinka paljon rekvisiittaa tarvitaan. Osallistujille on hyvä varata muutamia läppäreitä kirjoittamiseen, sillä kaikilla ei välttämättä ole omia välineitä.
Ruokailut, kahvit, teet...
Tillstånd, avtal och upphovsrättsfrågor
Alle 18-vuotiailta huoltajan lupa osallistumiseen, kirjailijoiden sopimukset Lukukeskuksen kautta, yötyöluvat tms. henkilökunnalle
Hur evenemanget eller idéen genomförs

Tapahtuman kulku:

Osallistujien vastaanotto & lupalappujen keräys alle 18-vuotiailta

Alkupriiffi & ryhmäyttäminen

Pelin aloitus

Henkilökunnan läsnäoloa edellytetään koko tapahtuman ajan, mutta rooleista (tukijoukkona vai aktiivisesti mukana pelissä) voi sopia erikseen. 2013 henkilökunta ei ollut rooleissa, vaan avustavissa tehtävissä. 2014 henkilökunta oli rooleissa, mutta hoiti myös tapahtuman juoksevia asioita samalla.

...

Varsinaisen tapahtuman jälkeen kirjoittamisprosessi jatkuu. Omaa tarinaa voi työstää annettuun päivämäärään asti, jonka jälkeen tekstit avautuvat vertaisarvioitavaksi.

I vilket skede borde man börja ordna evenemanget, motiveringar
Alkupalaveri 6 kk ennen. Sovitaan aikataulut, vastuut ja tapahtuman teema.

Välipalavereja säännöllisesti, jotta kaikki tietävät missä mennään. n. 1 kk ennen kehystarina valmiiksi, käytännön asiat viim. lyötynä lukkoon.

Tapahtumaan liittyvän nettisivuston sisällöntuotantoon kannattaa varata aikaa, päivitystahti tiivistyy tapahtuman lähestyessä.
Informering
Tiedotuksessa on huomioitava se, että tapahtumaan on ennakkoilmoittautuminen. Pääasiallinen markkinointi tapahtuu n. 1-1,5 kk ennen tapahtumaa. Kun ilmoittautumisaika on umpeutunut, keskitytään tiedottamiseen osallistujille (ennakkotehtävä, käytännön järjestelyt, lupa-asiat jne.)

Viestintäkanavana pääasiassa tapahtuman nettisivut, lähempänä tapahtumaa osallistujien sähköposteihin lähetetään käytännön ohjeita.
Annat att ta i beaktande
Tapahtuma on viety läpi tällä konseptilla kahdesti Lumossa, mutta marraskuun 2014 lopulla on tulossa kokeilu kevyemmillä kustannuksilla ja pelkistetymmällä konseptilla Pointin kirjastossa.
Inverkan på annan verksamhet i biblioteket, t.ex. oväsen
Tekniikka, rekvisiitta, ruokailun järjestäminen
Det bibliotek som gjort evenemangsbeskrivningen och Kontaktuppgifter
Vantaan kirjasto- ja tietopalvelut, Lumon kirjasto
marjo.perala@vantaa.fi