Evenemangs- och idébank

Lukuiloa: Perinneporinoita Iin kirjastossa

Kategorier
kirjallisuus
historia
luennot
asiakkaiden osallisuus ja yhteistyö
Målgrupp
aikuiset
ikäihmiset
Varaktighet
0-2h
Tilläggsinformation om priset
200
Beskrivning och målsättning

Perinneporinoita Iin kirjastossa järjestettiin ensimmäistä kertaa 18.4.2016. Tapahtuma toteutettiin yhteistyössä Iin kotiseutuyhdistyksen, Ii-Seura ry:n kanssa. Tavoitteena oli järjestää tapahtuma jossa yhdistyisivät kotiseutu, kuntalaisten osallistuminen muisteluun kotiseudusta ja kirjallisuus paikallisista aiheista. Ensimmäisenä aiheena 18.4. oli:  Tuli on irti - tulipaloja ja palontorjuntaa Iissä.
Keskustelun sytykkeenä oli Iin palokunnan 100-vuotishistoriikin kirjoittajan Pentti Puolakan tarinointia. Lisäksi kirjastonhoitaja oli tehnyt power point -esityksen vanhoista valokuvista, joita löytyi kirjoista ja kunnan arkistosta. Kirjastonhoitaja myös esitteli lyhyesti aiheeseen liittyvää kirjallisuutta. Alustuksen jälkeen yleisö osallistui keskusteluun ja muisteluun aiheeseen littyen. Tapahtumassa oli kahvitarjoilu. Perinneporinoita tapahtumasarjaa on tarkoitus jatkaa syksyllä 2016 uusilla aiheilla. Tapahtuma on Lukuiloa kaikille -hankkeen satoa. 

Rekommenderad tidpunkt
ilta
Aktörer och samarbetsparter
Kotiseutuyhdistys
Material som behövs och materialets användningsändamål
Power point -esitys: valokuvia elävöittämässä alustusta ja keskustelua.
Tillstånd, avtal och upphovsrättsfrågor
Ei tarvittu. Valokuvia käytettiin kunnan arkistosta ja kirjoista.
Hur evenemanget eller idéen genomförs

Aluksi otettiin yhteyttä kotiseutuyhdistykseen. Pidettiin palaveri ja mietittiin sopivia aiheita ja henkilöä alustajaksi. Sovittiin ensimmäinen aihe tapahtumaan ja päätettiin ajankohta. Kirjastonhoitaja valmisteli oman osuutensa. Tutustui kirjallisuuteen ja etsi sopivia valokuvia power point -esitykseen kirjoista ja kunnan arkistosta. Mainos laitettiin paikallislehteen ja siitä aiheutuikin suurin osa tapahtuman kustannuksista. Lisäksi tapahtumaa mainostettiin kirjaston ilmoitustaululla, kotisivuilla ja facebookissa. Kotiseutuyhdistys vei ilmoituksen myös eläkeläisjärjestön kokoukseen. 

Tapahtumaan järjestettiin kahvitarjoilu. Pullaa, kahvia ja teetä.

I vilket skede borde man börja ordna evenemanget, motiveringar
Suunnittelu on syytä aloittaa vähintään 3kk ennen ensimmäistä tapahtumaa. Jatko ei varmasti vaadi aivan niin pitkää aikaa, 1kk riittää jatkossa.
Informering
Mainos laitettiin paikallislehteen ja siitä aiheutuikin suurin osa tapahtuman kustannuksista. Lisäksi tapahtumaa mainostettiin kirjaston ilmoitustaululla, kotisivuilla ja facebookissa. Kotiseutuyhdistys vei ilmoituksen myös eläkeläisjärjestön kokoukseen.
Inverkan på annan verksamhet i biblioteket, t.ex. oväsen
On varmistettava, että tila on sopiva. Järjestimme pöytäryhmiä auditorioon, että keskusteleva ilmapiiri syntyisi helpommin. Tapahtuma kiinnosti iäkkäämpiä kuntalaisia ja pöydät olivat kahvitarjoilunkin kannalta hyvä ratkaisu.
Det bibliotek som gjort evenemangsbeskrivningen och Kontaktuppgifter
Iin kirjasto
Minna Halonen p. 0503106802