Annat

Långfika – erfarenhetsutbyte mellan Västerbotten och Österbotten

Varmt välkommen till vårt gemensamma webbinarium där vi utbyter erfarenheter om vad vi gör på våra olika bibliotek. Under webbinariet kommer vi att ta del av intressanta presentationer både från Västerbottens och Österbottens bibliotek. Långfikas tema är seniorarbete på bibliotek. 

Tid: 24.10.2024 klo 14:00-16:00 (Sverige 13:00-15:00) 

Diskriminering och likabehandling på bibliotek

Likabehandling innebär att trygga faktisk jämlikhet för alla och undanröja ojämlikhet i samhället på grund av diskriminering. Enligt en rapport från Justitieministeriet våren 2024 är diskriminering i Finland fortfarande ett betydande problem och har till och med ökat under de senaste åren. Främjandet av likabehandling är till stor del i formellt skick, men det praktiska genomförandet är bristfälligt. 

Arbetarskydd på bibliotek

Enligt arbetarskyddslagen ansvarar arbetsgivaren för arbetstagarnas säkerhet och hälsa i arbetet. Också en arbetstagare har arbetarskyddsskyldigheter. I denna fortbildning går vi in på grunderna och skyldigheterna för arbetarskyddet och vad de innebär för ditt arbete på bibliotek.  

En svenskspråkig utbildning i ämnet har begärts vid flera tillfällen. Som utbildare fungerar Rosita Säisä, överinspektör för arbetarskyddet vid Regionförvaltningsverket vid Västra och Inre Finland. 

Vad är nepsy? Del 2: Autismspektrum och Tourettes syndrom

Nepsy är ett samlingsbegrepp för neuropsykiatriska störningar som beror på avvikelser i hjärnans funktion. Barn och unga med nepsy-drag eller diagnos har ofta utmaningar med socialt samspel, självreglering eller sinnesöverkänslighet. Utmaningarna kan på många sätt försvåra barnets tillvaro i daghem och skola. Därför är det viktigt att personalen kan identifiera nepsy-dragen och erbjuda stöd. Det är också viktigt att identifiera de styrkor som barn och unga med nepsy-drag har.  

Delaktighet på bibliotek

Delaktighet som begrepp, förhållningssätt och utvecklingsmål har lyfts fram på många bibliotek. Men vad är delaktighet och hur kan man öka den på biblioteken? Hur inkluderar man användarna och invånarna i utvecklandet av bibliotekets verksamhet?

Samarbetsgruppen Åke har dukat för ett webbinarium med delaktighetprojekt från bibliotek i Sverige och Svenskfinland, välkommen att ta del och delta!

 

PROGRAM

13.00 Inledning

Susanne Ahlroth, Regionförvaltningsverket

Vad säger forskningen? Folkbiblioteken i ett förändrat politiskt landskap

Ett av syften med lagen om allmänna bibliotek är att främja ett aktivt medborgarskap, demokrati och yttrandefrihet. I Sveriges bibliotekslag slås fast att biblioteken ”ska verka för det demokratiska samhällets utveckling genom att bidra till kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning”. I båda länderna ses biblioteken som viktiga arenor för debatt och möten mellan människor.  

Bibliotekschefsmöte 2024: Att mäta och påvisa effekter

Det talas ofta inom biblioteksbranschen om behovet av att kunna mäta hur stor nytta biblioteken gör för att motivera både resursbehov och berättigande. För att påvisa värdet av bibliotekstjänster för läskunnighet, välmående och livskraft och för att uppmärksamma verksamheten och den förändring som har åstadkommits. Är det möjligt att mäta och påvisa och hur gör man - det är temat för årets Bibliotekschefsmöte.  

Utbytesinfo

Skulle du vilja bekanta dig med verksamheten på ett annat bibliotek i Nyland? Känner du till ett bibliotek med specialkunnande du skulle vilja ta del av? Vill du ta ett språkbad? Kom till AKE-Borgås utbytesinfo den 29 februari kl. 13 och ta reda på mer om de olika möjligheterna att delta i ett personalutbyte. 

Gerd Wilén från Borgå stadsbibliotek berättar om sina egna erfarenheter av utbyte. Gerd besökte Åland våren 2023.