Biblioteksnyheter från världen 3/2022

På Biblioteken.fi publicerar vi ca varannan vecka en nyhetssammanfattning med biblioteksnyheter från världen. Vi har här samlat intressanta internationella nyheter, bloggtexter och evenemang inom biblioteksbranschen. De flesta nyheter och evenemang är engelskspråkiga.

Nyheter och bloggar

Situationen i Ukraina

Rysslands attack mot Ukraina har diskuterats flitigt också i biblioteksvärlden. Bibliotek runt om i världen har visat sitt stöd för Ukraina och fördömt det ryska invasionskriget. EBLIDA sammanställer på sin webbplats uttalanden från bibliotek och biblioteksorganisationer, samt exempel på hur bibliotek verkar och hjälper till under den pågående katastrofen.
Utöver officiella uttalanden har en intensiv debatt förts till exempel på IFLA:s allmänna e-postlista IFLA-1 om hur bibliotek och biblioteksföreningar ska reagera på situationen. Bakgrunden till diskussionen är en uppmaning från bland annat Ukrainas och Polens biblioteksföreningar att utesluta ryska biblioteksorganisationer och bibliotek från IFLA som en del av sanktionerna mot Ryssland. Många synpunkter har framkommit i diskussionen och diskussionen fortsätter på såväl e-postlistor som andra forum.
Iryna Kuchma, chef för EIFL Open Access Program, skriver i ett kort blogginlägg om bibliotekens insatser i Ukraina
Nick Poole skriver i The Scotsman om situationen i Ukraina ur bibliotekens synvinkel.
Även Biblioteksbladet skriver om situationen i Ukraina.

Det är för närvarande ganska svårt att få information om situationen för biblioteken i Ukraina, vilket är förståeligt med tanke på omfattningen av den humanitära katastrofen. En del nyheter på ukrainska publiceras på Ukrainas biblioteksförenings webbplats. Stora kulturarvsorganisationer som UNESCO, ICOM, ICOMOS och Blue Shield International bevakar situationen i Ukraina och delar information på till exempel Twitter, men de här organisationerna fokuserar mera på museer och andra kulturarv än på bibliotek

Andra nyheter

Evenemang

  • Anmälan till IFLA-konferensen är nu öppen. Early bird-anmälningstiden med reducerade priser pågår fram till 5.4.2022. Ansökningstiden för posters vid IFLA-konferensen pågår fram till 18.3.2022. Året IFLA-konferens ordnas i Dublin på Irland 26-29.7.2022. 
  • Sektionen IFLA Metropolitan Libraries ordnar sin MetLib-konferen i det nya biblioteket  Deichman Bjørvika i Oslo den 18-20.5.2022. Temat för MetLib 2022 är Fostering Resilient Cities: How can public libraries support communities through challening times and crises? 
  • Konferensen är öppen för alla, du kan delta också fast ditt bibliotek inte skulle vara medlem i sektionen Metropolitan Libraries. 
  • Occupy Library ordnar i år ett hybridevenemang 2-3.6.2022. Konferensens tema är E+Libraries On The Rise!. Live-evenemanget hålls i Bukarest i Rumänien. Du kan anmäla dig till Live-evenemanget för early bird-pris fram till  31.3.2022.  Det kostar ingenting att delta i det virtuella evenemanget, men registrering på Hopgin-plattformen krävs. 
  • EBLIDA:s årliga konferens ordnas i Aten 14-16.6.2022. Konferensens tema är “Libraries on the European Agenda – network and co-creation” och anmälan börjar den 30.3.2022. 
  • RLUK:s webbkonferens ordnas 14-16.3.2022. Temat för konferensen är i år Mapping the new open for research libraries.