Kommunernas gemensamma e-bibliotek öppnas för användare i april 2024

Kommunernas gemensamma e-bibliotek öppnas för allmänheten tisdagen den 23.4.2024 på UNESCO:s internationella Världsdag för boken och upphovsrätten och Bokens och rosens dag. 

Det gemensamma e-biblioteket har finansierats av undervisnings- och kulturministeriet och utvecklats av ett e-biblioteksprojekt lett av Helsingfors stadsbibliotek. Det tvååriga projektet avslutas i slutet av år 2023.  Därefter kommer en e-biblioteksenhet som inrättas vid Nationalbiblioteket att vidareutveckla e-biblioteket. 

hunden och flicka
Bild: Suvi-Tuuli Kankaanpää

I e-biblioteksprojektet har man skapat en helt ny verksamhetsmodell för Finlands kommuner och bibliotek: ett e-bibliotek med ”allt i en lucka”. Via det nya e-biblioteket är det lätt att låna e-böcker och ljudböcker, samt läsa digitala faksimilutgåvor av tidskrifter via en mobilapplikation och senare också via en webbsida. 

Målet för e-biblioteksprojektet var att e-biblioteket skulle öppna för låntagarna i början av år 2024. men öppningen blir en aning försenad. Förseningen beror på att e-bibliotekets teknik och integration av innehållet har tagit längre tid än planerat. Anskaffning av testmaterial och själva testandet har tagit längre tid än beräknat, eftersom den tekniska plattformen har saknat stöd för en del format. 

Också anskaffningen av material för utlån, det vill säga e-böcker, ljudböcker och digitala faksimilutgåvor av tidskrifter till det gemensamma e-biblioteket har visat sig vara mer arbetsdrygt och långsammare än man från början planerade. Anskaffningssättet är nytt också för innehållsproducenterna och kräver nytänkande av alla parter. Testandet görs i samarbete med de leverantörer som vunnit upphandlingen. På så sätt säkerställs det bästa möjliga e-biblioteket. 

För närvarande köper biblioteken e-material och tillhörande tekniska plattformar som helhetspaket. Låntagarna har alltså använt sig av flera applikationer, då e-böcker, ljudböcker och digitala faksimilutgåvor av tidskrifter har funnits på olika tekniska plattformar. 

Kommunerna besluter om de ansluter sig till e-biblioteket i år eller i början av nästa år enligt sina egna tidtabeller.  E-biblioteksprojektet skickar först ut avtalsförslag till kommunerna för kommentarer och efter det de färdiga avtalen för kommunerna att underteckna. E-bibliotekets innehåll kan användas bara av de låntagare, vars hemkommun har anslutit sig till det gemensamma e-biblioteket. Enligt en förhandsenkät som e-biblioteksprojektet gjort är andelen invånare i de kommuner som ansluter sig genast från början till e-biblioteksprojektet 85–90 % av Finlands invånare.  

För e-biblioteket grundar man arbetsgrupper i vilka bibliotekens röst och kunnande blir hörda. Kommunernas gemensamma e-bibliotek behöver biblioteksprofessionellt kunnande för att fungera på bästa möjliga sätt och samarbetet med biblioteken är oerhört viktigt. Verksamheten i arbetsgrupperna påbörjas redan under senare delen av år 2023, före e-biblioteksprojektet avslutas. Anmälningar till arbetsgrupperna öppnas under den första veckan i oktober. 

I en del kommuner avslutas de nuvarande avtalen för e-material med de olika tjänsteproducenterna i slutet av detta år De ansvariga för bibliotekstjänsterna i kommunerna har per e-post fått anvisningar för övergångsperioden innan det nya gemensamma e-biblioteket öppnas. Om du inte har fått e-post från e-biblioteksprojektet, så kontakta biblioteksfältets projektexpert Seija Laitinen-Kuisma, seija.laitinen-kuisma@hel.fi

E-biblioteksprojektet samlar ihop bibliotekens frågor om övergångstiden och skriver svar på dem. Svaren skickas per e-post till de ansvariga för kommunernas bibliotekstjänster. Projektet ordnar också ett informationsmöte på Teams för biblioteken i oktober. Datumet för informationsmötet meddelas separat på webbplatsen kirjastot.fi. 

På biblioteksfältet väntar man på det gemensamma e-biblioteket och anser det vara mycket viktigt. E-biblioteksprojektet intervjuade i maj-juni representanter för biblioteksväsendet i sex kommuner om deras tankar angående det gemensamma e-biblioteket. E-biblioteket beskrevs som det största som hänt i biblioteksbranschen på länge och man upplevde att e-biblioteket erbjuder e-bibliotekstjänster jämlikare för alla invånare i de kommuner som ansluter sig till e-biblioteket. Du kan bekanta dig med artikelserien på e-bibliotekets webbsidor (på finska).

Mer information: 

Projektchef Suvi Sivulainen, e-biblioteksprojektet
suvi.sivulainen@hel.fi, 040 191 8531

Servicedirektör Kristiina Hormia-Poutanen, Nationalbiblioteket
kristiina.hormia@helsinki.fi, 050 552 3056