Sagokaravanen

Sagokaravanen är en verksamhetsmodell som stöder samarbete. Modellen har utvecklats av Helsingfors stadsbibliotek, fostran och utbildningssektorn vid Helsingfors stad och biblioteken i Kyrkslätt, Borgå och Hyvinge. Meningen med modellen är att stöda barnets tidiga språkutveckling genom att läsa högt för barnet på dess eget modersmål. 

De nedanstående guiderna handlar om betydelsen av läsning och lek. Guiden finns på finska, svenska och engelska och den har också övesatts till albanska, arabiska, somaliska, kurdiska (sorani) och vietnamesiska.

Nedan finns dessutom två finskspråkiga expertartiklar skrivna av Päivi Heikkilä-Halttuselta och Pentti Hakkaraiselta & Milda Bredigyteltä. Artiklarna handlar om betydelsen av högläsning och lek i den tidiga barndomens olika utvecklingsstadier.

Man kan höra på sagostundsvideorna antingen ensam eller i grupp. Videorna kan t.ex.stödja skapandet av olika lekvärldrar oberoende av språkgränser. 

Lauri Seutu och Aicha Benmerabet från Helsingfors stadsbibliotek håller en sagostund där de på finska och arabiska läser boken Pieni prinsessasatu, skriven av Katri Tapola och illustrerad av Sanna Pelliccioni. 

Guider (pdf):

Artiklar (på finska) (pdf):

Lisätietoja

 

Pia Terrihauta, fornamn.efternamn(at)hel.fi