Biblioteken och corona

Enligt statsrådets beslut är biblioteken och biblioteksbussarna stängda under tiden 18.3-13.4.2020.

Information om lån, reservationer och återlämningar för låntagare

Vad ska låntagarna nu göra med böckerna de lånat? Hur förnyas lånen? Hur går det med böterna?  Hur går det med reservationerna? Alla bibliotek och kommuner söker nu de bästa möjliga lösningarna eller har redan löst de här frågorna. Kontrollera den aktuella situationen på ditt närbiblioteks eller din kommuns webbsidor, eller ta kontakt med biblioteket på annat sätt. Bibliotekens kontaktuppgifter hittar du i Biblioteksregistret.

Biblioteksregistret

Information för biblioteksbranshen

Under det nationella undantagstillståndet som förorsakats av coronaviruset följer biblioteken de anvisningar som publiceras på Statsrådets, Institutets för hälsa och välfärd (THL)  och andra myndigheters webbsidor.

Nyttiga myndighetssidor:

Tillämpningsanvisningar, aktuella bestämmelser, rekommendationer och förfaranden fås av den egna kommunen. För biblioteksbranschen finns inga särskilda, egna anvisningar gällande undantagstillståndet orsakat av coronaviruset. Den behöriga myndigheten beror på vad saken gäller och vilken lag som ska tillämpas. Be om anvisningar av din egen kommun.

I Biblioteken.fi:s nyheter kommer vi i fortsättningen att förmedla myndighetsinformation riktad till biblioteken. Följ nationell information och den egna kommunens informering när det gäller allmänna anvisningar.

För biblioteksanvändarna på nätet

I Länkbiblioteket har vi samlat länkar till webbsidor som handlar om coronaviruset och COVID-19. Myndigheternas information uppdateras hela tiden. Ditt bibliotek kan erbjuda tillgång till myndigheternas webbsidor t.ex. med en länk till Länkbibliotekets Corona-länksamling på bibliotekets webbplats.

Det kunde också löna sig för biblioteken att i sina egna webbibliotek göra en webbsida med länkar till nationella och lokala webbtjänster, som kan användas även då biblioteken är stängda. Till exempel Uleåborgs bibliotek har gjort en sådan här sida (på finska), som också andra bibliotek kan ta modell av: https://www.ouka.fi/oulu/kirjasto/eaineistot

I Biblioteken.fi:s fackkalender kommer vi att publicera meddelanden med fler tips och fortbildningsinformation. Senast nu lönar det sig att prenumerera på Biblioteken.fi:s meddelanden och nyheter till din egen e-post. Registrera dig och beställ meddelandena via länken Logga in uppe till höger på Biblioteken.fi:s ingångssida.