Effektiv användning av Google

För det mesta är den grundläggande sökfunktionen i Google tillräcklig för att tillfredsställa informationsbehovet. För mera krävande sökuppgifter är det bra att känna till Googles egenskaper och de verktyg Google erbjuder. I Google kan du till exempel rikta sökningen till vissa typer av material, som bilder, nyheter, bloggar, vetenskapliga artiklar etc.

Den avancerade sökfunktionen, tillåter dig att precisera och begränsa din sökning mycket effektivt. Du kan begränsa din sökning till vissa språk, rättigheter, filtyper eller var på sidan söktermen finns, du kan till exempel rikta sökningen till rubriken på en sida, vilket ger sökträffar på sidor där söktermen förekommer i rubriken. Detta ökar sannolikt relevansen av sidan eftersom termen förekommer i sidans rubrik.

Du hittar den avancerade sökfunktionen genom att skriva in dina söktermer i sökfältet, trycka på enter och sedan klicka på Inställningar under ökrutan och välja Avancerad sökning.

I svenskspråkiga Google finns bland annat följande avancerade sökmetoder:

Googles andra tjänster (e-posten Gmail, dokumenthanteringstjänsten Drive, videotjänsten YouTube, Kartor, Kalender) hittar du genom att klicka på de nio små rutorna uppe till höger på sidan.

engelskspråkiga Google.finns det fler avancerade sökfunktioner som låter dig fokusera din sökning ännu mer, t.ex. shopping och finansnyhter.

I fall du har ett speciellt intresseområde kan du låta Google göra en del av jobbet för dig genom att skapa så kallade alerts med hjälp av Google Alerts. Alerts tjänsten tillåter dig att bevaka en viss sökning eller en söksträng, så att du alltid får e-post då något nytt händer som innehåller dina sökord. Det kan vara frågan om blogginlägg, nyheter eller webbsidor i allmänhet. Du kan även skapa en alert på ditt eget namn.