Effektiv användning av Google

Ofta är den grundläggande sökfunktionen i Google tillräcklig för att tillfredsställa informationsbehovet. För mera krävande sökuppgifter är det bra att känna till Googles egenskaper och de verktyg Google erbjuder. I Google kan du till exempel rikta sökningen till vissa typer av material, som bilder, nyheter, bloggar, vetenskapliga artiklar etc.

Den avancerade sökfunktionen, tillåter dig att precisera och begränsa din sökning mycket effektivt. Du kan begränsa din sökning till vissa språk, regioner, rättigheter, filtyper eller när sidan är uppdaterad eller var på sidan söktermen finns. Du kan till exempel rikta sökningen till rubriken på en sida, vilket ger sökträffar på sidor där söktermen förekommer i rubriken. Detta ökar sannolikt relevansen av sidan eftersom termen förekommer i sidans rubrik.

Du hittar den avancerade sökfunktionen genom att klicka på länken Inställningar nere till höger på sidan och välja Avancerad sökning.

Du kan läsa om Googles funtionsmekanismer på sidan Så fungerar Sök

Google har flera specialsökmetoder:

Googles andra tjänster (e-posten Gmail, dokumenthanteringstjänsten Drive, videotjänsten YouTube, Kartor, Kalender, mf.l.) hittar du genom att klicka på de nio små rutorna uppe till höger på sidan.

I fall du har ett speciellt intresseområde kan du låta Google göra en del av jobbet för dig genom att skapa så kallade alerts med hjälp av Google Alerts. Alerts tjänsten tillåter dig att bevaka en viss sökning eller en söksträng, så att du alltid får e-post då något nytt händer som innehåller dina sökord. Det kan vara frågan om blogginlägg, nyheter eller webbsidor i allmänhet. Du kan även skapa en alert på ditt eget namn.